Veel gestelde vragen over begrafenistoespraken
Veelgestelde vragen over begrafenistoespraken
Hoe lang mag een begrafenistoespraak duren?
Dat hangt van de omstandigheden. Vindt het afscheid plaats in een crematorium en is er die dag nog een uitvaart gepland? Dan is de tijd waarschijnlijk beperkt. Zijn er veel sprekers, worden er video's getoond of is er veel muziek? Dan is er minder tijd voor toespraken.
Over het algemeen duurt een begrafenisspeech vijf tot tien minuten. Bij een gemiddeld spreektempo spreek je 125 woorden per minuut uit. Een speech is dus hooguit 1.250 woorden, tenzij er goede redenen zijn om hem langer te maken.
Op papier of uit het hoofd?
Op papier. Uit het hoofd is een slecht idee. Zelfs steekwoorden op een kaartje is niet aan te raden.
Mensen die speechen op een uitvaart zijn vaak nerveus. Door de spanning is de kans groot dat je belangrijke informatie vergeet. Het gevolg is een onsamenhangend verhaal waar geen zorg uit spreekt. Zorg dat je goed beslagen ten ijs komt, laat zo min mogelijk over aan het toeval en lees je volledig uitgeschreven verhaal voor.
Chronologisch of thematisch?
Een chronologisch verhaal kan, maar wordt al snel een saai verhaal van 'en toen dit en toen dat'. Je kunt het ook over een andere boeg gooien door de overledene te kenschetsen aan de hand van een aantal thema's, bijvoorbeeld jeugd, werk, liefde, vrije tijd, familie en vrienden.
Moet het een serieus verhaal zijn of is humor toegestaan?
Dat hangt sterk van de omstandigheden af waaronder de overledene heeft geleefd en is gestorven. Over het algemeen zullen de aanwezigen het een verademing vinden als er - naast verdriet en rouw - ook ruimte is voor een (glim)lach.
Kan een Brabantse speechschrijver een begrafenistoespraak schrijven voor iemand uit Limburg, Zeeland, Friesland of Groningen?
Jazeker, zo lang je niet van mij vraagt om dialect te gebruiken, tenzij je die bewuste zinnen zelf aanlevert. Zelfs in een klein land als Nederland verschilt de taal van streek tot streek. In het westen zijn ze wat directer, gelovige mensen vermijden over het algemeen schuttingtaal. In mijn begrafenisspeeches kleur ik daarom netjes binnen de lijntjes, tenzij je me uitdrukkelijk vraagt om een andere stijl te hanteren.
Hoe kan een begrafenistoespraak die door een ander geschreven is 'persoonlijk' en 'op maat' zijn?
Dat zit hem in de informatie die ik je vraag aan te leveren. Als je me opdracht geeft jouw begrafenisspeech te schrijven, stuur ik je een reeks vragen. Die kun je (per mail) in telegramstijl beantwoorden. Dus: kort en zonder op taalfouten te letten. Vind je dat ingewikkeld, dan kunnen we ook bellen. Op grond van de antwoorden die je me geeft schrijf ik een speech die bij jou past.
Wat als de speech mij niet (helemaal) bevalt?
Het komt zelden voor dat een begrafenistoespraak in één keer helemaal naar wens is. Daarom is in mijn prijs een correctieronde inbegrepen, eventueel twee. Ik zorg ervoor dat de speech helemaal bij je past.
Moet ik die begrafenisspeech zelf uitspreken?
Dat bepaal je zelf. Als je zelf de speech uitspreekt maakt dat over het algemeen de meeste indruk. Het dwingt respect af en emotioneert, zelfs als de speech er met horten en stoten uit komt. Iedereen zal dat begrijpen.
Sommige mensen zien er als een berg tegenop een uitvaartspeech zelf uit te spreken, of zijn niet goed in staat dat zelf te doen. In dat geval is het vaak mogelijk de speech te laten uitspreken door een medewerker van het uitvaartbedrijf of door een zogeheten ritueelbegeleider, ook wel woorddienstbegeleider genoemd.
Kan ik de speech 'in het vooruit' laten schrijven?
Jazeker. Als iemand al oud is en een lang ziekbed heeft, dan is de kans dat hij of zij op termijn groot. Het kan dan rust scheppen de uitvaartspeech voor te bereiden. Uiteraard kunnen er nog aanpassingen gedaan worden als de betreffende persoon uiteindelijk is overleden.
Kun je ook een speech schrijven voor vrolijke bijeenkomsten zoals een huwelijk of een jubileum?
Zeker. Graag zelfs! Niets zo fijn als een blije gebeurtenis luister bijzetten met mooie woorden. Neem contact met me op voor nadere informatie: mailto: info@vanrooijcommunicatie.nl.
Hoe voorkom ik dat ik die mooie speech verknal?
Er zijn maar weinig mensen die regelmatig speechen. Kortom: de kans is klein dat je er veel ervaring mee hebt. Uit ervaring en uit wetenschappelijk onderzoek weten we dat veel mensen spreken in het openbaar doodeng vinden...
Geen nood. Iedereen zal begrijpen dat je zenuwachtig bent. Je kunt die zenuwen verminderen door mijn spreektips ter harte te nemen. Zie onder 'Gratis'.
Wat kost een begrafenisspeech?
Een speech van 5-10 minuten (600-1.200 woorden) kost € 295 exclusief BTW.